2013. április 15., hétfő

...a piac tart a ciprusi arany eladásától...

Jelentős tőkekivonás volt az arany esetében. Az arany 1,416 dolláron is volt ma reggel, jelenleg 1,420 dollár körül mozog, ami péntek reggelhez képest közel 100 dolláros unciánkénti zuhanást jelent. Az árzuhanás esetében fundamentális okok is állnak a háttérben: a piac tart a ciprusi arany eladásától, írja az elemzésközpont.hu. 
Forrás: elemzéskozpont.hu

Az arany árának – főleg ilyen mértékű – esést nehéz tehát megérteni...

A két legfontosabb befektetési célú nemesfém legutóbb mutatott rossz teljesítménye csakis úgy értelmezhető, hogy az infláció elleni védekezés eszközeként – legalábbis egyelőre – nincs szükség rájuk. Az aranyár elmúlt 12 évben látott emelkedő trendje a közhiedelemmel ellentétben technikailag ugyan még nem tört meg, de már érezhetően megbicsaklott. Mindez annak ellenére, hogy a körülmények tulajdonképpen az arany mellett is szólhatnának. Igazán negatív hír az aranyár fundamentumainak háza táján mindössze egy van. Az aranyra specializálódott befektetési alapokból (ETF-ek) folyamatosan áramlik kifelé a tőke. Az összes ilyen típusú tőzsdén kereskedett alap legnagyobbikát, az SPDR Gold Trust-ot egyedül pénteken 22,86 tonna aranytól szabadították meg a befektetők, az év eleje óta pedig közel 200 tonnával csökkent az alap aranykészlete. Ez a csökkenés, amely ha nem is ilyen mértékben, de tetten érhető a többi hasonló típusú alapnál, arra vezethető vissza, hogy főként az amerikai befektetők elkezdtek hátat fordítani az aranynak. A lassan javuló munkaerőpiaci és konjunktúramutatók azt az érzetet keltik, hogy az USA kezd kilábalni a válságból, ezért biztonsági tartalékra már nincs akkora szükség, a szárnyaló részvénypiacok pedig jó okot adnak a befektetések átstrukturálására. Más negatív hír azonban nem érkezik. Indiában és Kínában stabilan alakul az arany iránti kereslet, a jegybankok is veszik az aranyat tartalékolási céllal, és ami pedig a kitermelőket illeti, a kínálat árletörő bővülésétől nem kell tartani. Az arany piacán eluralkodó hangulat mégis rendkívül negatív. Sorra jelennek meg banki elemzések, amelyek a 12 éve tartó bikapiacot temetik, és egy olyan hír, mely szerint Ciprus a 13,9 tonnás jegybanki aranykészletét lehet kénytelen dobra verni, már megrengeti a piacot, holott ez a szám eltörpül az SPDR Gold pénteki készletcsökkenéséhez képet. Az arany árának – főleg ilyen mértékű – esést nehéz tehát megérteni. Nem mintha feltétlen illegális manipulációról lenne szó, inkább csak arról, hogy az arany is, mint ahogy a piac szereplői belefáradtak a 12 éve tartó egyirányú menetelésbe. A piac mintha tisztulni akarna, a spekulatív tőkét lerázni magáról, új bázist keresve, hogy onnan építkezzen. Az áresést minden kétséget kizáróan felerősítette a technikai indíttatású kereskedés, az úgy nevezett stop-loss megbízások automatikus élesedése, aminek azonban egy múló jelenség, hiszen édeskevés köze van a piac hosszútávú alakulását meghatározó fizikai arany iránti valós keresleti és kínálati viszonyokhoz.
A jelenlegi ártartományban bizonyos fokig a senki földjén jár az arany. Minden a közelebbi múltból származó és ezért releváns támaszszint és trendvonal elesett, ennél fogva nehéz fogódzót találni. Mivel azonban a borúlátás és az eladó nyomás hatalmas a piacon, további áreséssel kell számolni. Szóba jövő vízszintes támaszok 1.450 és 1.418 dollárnál láthatóak a legközelebb illetve a heti záróárakat leképező hetes grafikonon a 200-hetes mozgóátlag jelenleg 1.430 dollár körül futó vonala lehet még iránymutató az aktuális áresés legalját illetően. Mindettől függetlenül rövidtávon a pénteki short pozíciók zárása miatt egy technikai felpattanás lehetséges az elkövetkezendő napokban, de egy gyors visszaemelkedésre 1.620 dollár fölé, ami a lejtmenet megtörését jelentené, most egy ideig nem lehet számítani.
Forrás: aranypiac.hu