2010. szeptember 19., vasárnap

Aranyfedezet

Az aranyfedezet a XIX. században elterjedt bankjegy-kibocsátási rendszer volt, amelyben eleinte a pénz kibocsátásához 100%-os aranyfedezet volt kikötve. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy egy ország annyi bankjegyet bocsáthatott ki, amennyi aranytartalékkal rendelkezett. Eleinte a pénzhelyettesítőket a jegybank köteles volt aranyra váltani, majd később megszüntették ezt a gyakorlatot.
A fordulat 1944-ben következett be, a Breton Woods-i világrend létrejöttével az amerikai dollárt tették meg a kulcsvalutává (vagyis világpénzzé), a többi valuta árfolyamát pedig a dolláréhoz rögzítették, így létrejött a fix valutaárfolyamok rendszere. Aranyfedezet ezentúl már csak a dollár mögött volt.
Az újabb fordulat az 1970-es évek közepén következett be, amikor a dollár mögül is eltűnik az aranyfedezet, de megmaradt a világpénz szerepe. Ekkor az arany elvesztette a pénzfunkcióját, más néven az arany demonetizálódott és ezzel létrejött a modern pénz.

Forrás: www.ecopedia.hu

1.300.- dollár?

Az arany rendíthetetlenül stabil befektetés, értéke egyre jobban felértékelődik. Kedden újabb csúcsot döntött, míg pénteken már elérte az 1.282 dolláros értéket is. Néhány hónappal ezelőtt, az 1.300.- dolláros unciánkénti ár prognózisa még merész ötletnek számított, ma már úgy tűnik hamarosan ez lesz a valóság! Elemzők szerint az 1.260.- és az 1.300.- dolláros sávban, akár hosszabb távon is maradhat az arany árfolyama. Jól érzékelhetjük a piacon, hogy pénzbőség van, de miután a hitelkihelyezés akadozik, így ennek nem lehet  következménye újabb infláció. Érezhető a deflációtól való félelem ami még mindig a tőkepiaci bizonytalanságokból adódik.

„A legújabb csúcs leginkább a devizapiaci mozgásoknak tudható be, ám a fő mozgatórugó továbbra is az, hogy az arany értékálló befektetés - szögezte le Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője. A recessziós félelmek kiújulása miatt a befektetési alapok folyamatosan súlyozzák át portfóliójukat, az állampapír és részvények csökkentése mellett növekszik az arany aránya, és ezt a folyamatot csak egy tőzsdei szárnyalás írhatná felül.”