2013. január 16., szerda

...fizikailag megvan-e az USA 8100 tonnát kitevő aranytartaléka...

Az államadósságot mérséklő ezermilliárd dolláros platinaérme kibocsátása után most azért indítottak petíciót az amerikaiak, hogy független auditor ellenőrizze, fizikailag megvan-e az USA 8100 tonnát kitevő aranytartaléka – írja a Conclude Daily Gold. Az USA kincstárának 2012. december 31-ei adatai szerint az Egyesült Államok 261 millió unciányi aranytartalékát négy helyen tárolják: Denverben, Fort Knoxban, West Pointban és a New York-i FED-nél.
Az aranyrudak aranytartalmát és súlyát utoljára 1953-ban állapították meg, ezért időszerűnek és indokoltnak tűnik a petíciót megfogalmazók igénye. Különösen, hogy az utóbbi időben széles körben elterjedt a pletyka, miszerint nem akkorák az aranytartalékok, mint amilyen értéken az azokat őrző intézmények kimutatásában szerepelnek. Emiatt pedig az aranytartalékkal rendelkező országok attól tartanak, ha a tulajdonosok elkezdik kivenni tartalékaikat, akkor az utolsóként ébredőknek már nem jut belőlük.
A lavinát a papíron mintegy 3400 tonnás aranytartalékkal rendelkező Németország indította el, amikor tavaly tavasszal bejelentette, a New York-i Fednél tárolt aranytartalékából mintegy 150 tonnát hazavitet. Nem véletlen, hogy az aláírásgyűjtők azt is szeretnék kideríteni, kik az USA aranytartalékának valódi tulajdonosai, és a kormány mennyit adott belőle kölcsön.
Hogy a vizsgálat objektív és hiteles legyen, azt a petíciót megfogalmazók az USA pénzverdéjétől, a Kincstártól, az amerikai számvevőszéktől, a felügyelettől és a Fedtől független auditorokra bízná. Van esély a kezdeményezés sikerére, hiszen az egy héttel ezelőtti indulás óta, szerda reggelig már több mint ötezer aláírás gyűlt össze a Fehér Ház hivatalos honlapján. Ha ez az ütem nem csökken, a február nyolcadikai határidőig összegyűlhet annyi aláírás, hogy Washingtonnak érdemben foglalkoznia kelljen a javaslattal.
Esélytelennek tűnik ugyanakkor az a petíció, amely az aranystandardhoz való visszatéréshez gyűjt híveket, azzal érvelve, hogy az stabilizálná a gazdaságot és pénzügyi biztonságot nyújtana a középosztály számára. A kiírók szerint a dollár aranyra való átválthatóságát biztosító rendszer 1971-es feladása az oka annak, hogy azóta a dollár – mint fogalmaznak – katasztrófálisan leértékelődött, ezzel szemben az arany ára a „sztratoszférába” emelkedett.
Bírálják a túláradó fantáziájú „gazdasági szakértőket”, akiknek köszönhetően szerintük az amerikai devizát ma a bürokraták szeszélyei mozgatják. Úgy gondolják, hogy az arany ezzel szemben a vagyon kézzelfogható mértéke, a munka megfelelő ellenszolgáltatása, egy olyan áru, amelyet csodálnak, kereskednek vele, ráadásul még menedéket is nyújt a korrupció és az infláció ellen. Ám a január másodikán indult kezdeményezéssel szerda reggelig mindössze 1705-en értettek egyet, így elérhetetlennek tűnik a hiányzó 23 295 aláírás megszerzése az előírt határidőig.
Forrás: index.hu/2013/01/16/mennyi_aranya_van_amerikanak/