2011. június 27., hétfő

...fokozatosan szorul a hurok a bizalomra épülő papírpénzek nyaka körül...

Az arany árfolyama immár hetek óta várakozó álláspontról figyelte a Görögország okozta tartós bizonytalanságot. Az utóbbi időben a jegyzések nagyobb kilengések nélkül ingadoztak egy 2%-on belüli, 1520 és 1550 dollár közötti sávban. Ebben a rekordszinten kialakult árfolyamtartományban, mint szélcsendes vizeken vesztegelt a sárga nemesfém, mintha csak újabb viharokra várna. A vihar előszele aztán a múlt hét végén valóban meg is érkezett, az olaj árába történő beavatkozás magával rántotta a teljes nyersanyagpiacot.
A pénzpiacok folyamatos bizonytalanságára a szezonálisan amúgy pangó aranypiac rekordközeli jegyzésszintekkel reagált egészen a múlt hét közepéig. A csütörtöki nap azonban nem várt fordulatot hozott, hat hete nem látott, meglepő esést produkálva, amely aztán a pénteki kereskedés irányára is rányomta a bélyegét. A sárga nemesfém unciája végül 1514,75 dolláron zárta az elmúlt hetet a londoni kereskedésben, ami ugyan nem drámai visszaesés, de dinamikájában mégis elgondolkodtató 1,5%-os csökkenés. Az ezüst 1,86%-ot veszítve, 34,73 dolláron búcsúzott a héttől. Korábban még minden jel arra utalt, hogy a sárga nemesfém kurzusa kitör, és akár egy kisebb rali is következhet. Ezt valószínűsítették az euróövezet válsága mellett az USA-ból érkező rossz gazdasági hírek, miszerint tovább sínylődik az ingatlanpiac és a foglalkoztatottság, államcsőddel fenyeget a törvényes plafont elérő amerikai államadósság, romlanak a növekedési előrejelzések, és kifut a mennyiségi lazítás programja.
Ebbe a képbe robbant be a hír, hogy a 28 legnagyobb energiafelhasználó ipari országot tömörítő Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) – amelynek egyébként Magyarország is a tagja – hozzányúl az olajtartalékaihoz és 60 millió hordó olajat dob a piacra. Az IEA akciójának kinyilvánított célja, hogy a magas olajár letörésével serkentse a gazdasági növekedést, és fékezze a lopakodó költségoldali inflációt. A bejelentés hírére az olaj világpiaci ára azonnal mélyrepülésbe is kezdett, húzva magával lefelé a nemesfémeket és a többi ipari nyersanyagot. A pénzpiacok jelenlegi helyzete a szereplők nagy elbizonytalanodásáról tanúskodik. Jól leolvasható ez a vezető devizák egymáshoz viszonyított árfolyamán, amelyek az éppen aktuális hírbörze függvényében elképesztő kilengésekre is képesek egymással szemben. Az aranypiac.hu elemzői szerint a dollár és az euró valós értékét így már nem is azok keresztárfolyama, hanem a fizikai nyersanyagok, az arany, az ezüst, az ipari fémek és természetesen az olaj árjegyzése tükrözik a leghitelesebben. Ezek azt is jelzik egyben, ahogy fokozatosan szorul a hurok a bizalomra épülő papírpénzek nyaka körül.
Forrás: Privátbankár