2010. február 7., vasárnap

Tőzsde index

A világ tőzsdéin különféle indexeket képeznek a befektetők jobb és közérthetőbb tájékoztatása céljából. Az indexek tömören, egy szám megadásával jellemzik a pénzügyi piacok egy meghatározott szegmensét, így az index változásából könnyen meghatározható a piac mozgásának iránya és nagysága, folyamatos figyeléséből pedig a trend iránya. Indexeket számolnak a részvények napi árfolyamából, az államkötvények- és a kincstárjegyek hozamából. A világ értéktőzsdéinek iránytűje a New York-i Részvénytőzsdén (NYSE) számított Dow Jones Industrial Average részvényindex, a Dow Jones index-család legismertebb tagja. 1896 májusában publikálta először újságjában a Dow Jones and Co. cég. Népszerűségét inkább a tradíciónak, semmint pontos reprezentációjának köszönheti. A részvényindex értékének jövőbeli alakulása mindig izgatta a befektetőket. Többféle közelítés létezik ennek rövid- illetve hosszú távú becslésére. A fundamentális elemzések célja, hogy kiderítsék a cégek részvényeinek alul,- illetve felülértékeltségét. A részvényindexek vizsgálatának sokfélesége ellenére meg kell jegyeznünk, hogy a részvényindexek jövőbeli értékének pontos meghatározására egzakt módszert még nem találtak (talán nem is lehet). Ugyanakkor a kifejlesztett módszerek lehetőséget adnak, hogy a befektetők azok mérlegelésével helyezzék el pénzüket.

Valentin-napi ékszerkiállítás

Február 11-én, három nappal Valentin nap előtt nyílik a Sterling Galéria kiállítása, amely szerelmi zálogokat, eljegyzési gyűrűket mutat be azoknak a szerelmeseknek, akik a szavakon túl ékszerbe formálva is szerelmet vallanának.
A tárlatot Tóth Krisztina író-költő nyitja meg 18 órakor.

A kiállításon résztvevő művészek: Abaffy Klára, Dávid Attila Norbert, Fördős Bence, Gaál Gyöngyvér, Gera Noémi, Imrei Boglárka, Kecskés Orsolya, Lipóczki Ákos, Lőrincz Réka, Nádai Andrea, Stomfai Krisztina, Szilos András, Varga Viktor, Vági Flóra, és Vékony Fanni.

Az arany nem fiatalít!

Az 1600-as években még hittek az arany fiatalító, csodatevő hatásában. Ebben a tudatban élt II. Henrik francia király szeretője Diane de Poitiers is, ami természetesen a halálához vezetett. 2008-ban találták meg Diane földi maradványait, amit Francia szakértők alaposan megvizsgáltak. Poitiers megmaradt hajszálaiban igen nagy arányban mutatták ki az aranyat, ami egyértelműen annak fogyasztását igazolja.

Színarany-tartalom számítás

Az arany színtömegét megkapjuk, ha az ötvözet tömegét beszorozzuk a finomsággal. s=t*f ahol s (színarany) az ötvözetben levő nemesfém tömege, g; t (teljes tömeg) az ötvözet tömege, g; f (finomság) az ötvözet finomsága, 0/oo (ezrelék).