2013. február 19., kedd

“attól tartunk, lehet, hogy csúnyábbá válik, mielőtt jobb lesz”

A készpénzes aranyügyletek mennyisége hétfőn hajnalban rekordszintre emelkedett a shanghai aranytőzsdén ( Shanghai Gold Exchange), amint a piac újranyílt az egyhetes munkaszünet után. A 99, 99 %-os aranytömbök kereskedelme meghaladta a 22 tonnát, eközben az árak 2,8 %-kal emelkedtek grammonként 327,25 yuanra (átszámítva 1630,29 USD/uncia). Amint a kínai befektetők visszatértek, rácsodálkoztak a múlt héten lecsökkent aranyárra, és azonnal heves vételekbe kezdtek.
Az aranygrafikon “hibái”, vagyis  nyugtalanító helyzetben a támasz szintek törése, és “saját tőke részbeni elvesztése miatti düh” vált jellemzővé. A könyvelők nem lehetnek boldogok  a long aranypozíciók számbavételénél és a veszteséggel történő likvidálásukért. Az uralkodó hangulat szerint: “attól tartunk,  lehet, hogy csúnyábbá válik, mielőtt jobb lesz”.
Nehéz vitatni a dollármilliárdos Soros György értékelését, aki nettó eladóvá vált aranyban.
“Azok, akik hosszútávon hisznek az aranyban és nem mutatják a long pozíciók felszámolásának jeleit, azok is egyre kevésbé bíznak benne. Félelmetes, hogy végül ők is  kénytelenek lesznek eladni, amikor a nyomás a befektetési alapjukra még súlyosabb lesz, mint jelenleg.”
A hétfői stagnálás úgy alakult, hogy az éjszaka folyamán az ár a várható kínai keresletre tekintettel folyamatosan emelkedett, majd egész napon keresztül folyamatosan erodálódott, míg szinte centre pontosan megállt  a pénteki záróértékénél.
Forrás: tozsdeforum.hu