2012. július 26., csütörtök

...az arany a legutóbbi EU találkozó óta erősen tartja a szintjét...

A VILÁGGAZDASÁG ONLINE - ban olvastuk:
Az elmúlt napokban ráakadtunk a Barclays által kiadott arany-olaj szezonalitás elemzésére
promóció
Az elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy az olaj-arany mozgás hosszú távú historikus adatát tekintve nemcsak magas korrelációban van egymással, de jól elkülöníthető eső, oldalazgató és emelkedő periódusokat is fel lehet fedezni.  A Brent leginkább augusztus és október közepe időszakban teljesít jól, míg az arany kereskedők számára a szeptember - október közepe időszak a leggyümölcsözőbb, ezek alapján az arany számára még egy hónap trendnélküli kereskedés következik. Ha megnézzük, hogy az arany a legutóbbi EU találkozó óta erősen tartja a szintjét, az olaj pedig már egy nagyobb rallyn (majd az utóbbi napokban egy kis korrekción) már túl van, mindenképpen azt mondhatjuk, 2012-ben sem fog megtörni a minta. Ezek alapján szeptemberig még egy hónap oldalazás következik, majd október közepéig historikusan emelkedik az arany ára. Egy kis megálló után november közepétől február közepéig várhatunk emelkedést, majd szintén egy konszolidálódás után április végétől május végéig ismét jól teljesít a sárga fém. Mindezeket tudva, mi térítheti el a Brent és arany mozgását a szezonalitás alapján megrajzolható görbétől? Mindkét instrumentum mozgása erősen függ a különböző vezető gazdaságok monetáris könnyítéseitől. Például a Brent teljesítménye május-júliusban negatív volt, hiszen a piac folyamatosan csalódott a Fed-ben, a QE3-as várakozásait rendre eloszlatta az amerikai jegybank. Mi történhet azonban szeptemberben? Bernanke az utóbbi években hagyományt teremtett azzal, hogy a Jackson Hole meetingen jelent be fontos intézkedéseket – ez így volt a QE2 és az Operation Twist esetében is. Idén lehetséges, hogy a QE3-at jelenti majd be szeptemberben? Ne felejtsük el továbbra sem, hogy elnökválasztás éve van, a Fed pedig tartózkodik minden olyan monetáris intézkedéstől, amely jelentősen befolyásolná az elnökválasztás végeredményét. Azonban egy szeptemberben bejelentett és esetleg októberben elkezdett QE3 után nem marad annyi idő az elnökválasztásig, hogy ennek különösebb eredményét megláthatnánk, így nem lesz választás befolyásoló hatása.
Korábbi hírlevelünkben megjelent arany elképzelésünk tehát egy újabb pillérrel került alátámasztásra: http://cl.ly/1R3L2g1S0Z2H0Z3D1s0Y?ct=t(BPForex_Newsletter7_16_2012)
Forrás: vg.hu

A bizalmukat elveszített panaszosok közül volt, aki már ügyvédi felszólítást küldött a cégnek, mások azt fontolgatják, hogy rendőrséghez fordulnak...

Az elmúlt hónapokban az aranyforgalmazással foglalkozó Aranyközpont Zrt. nem teljesítette legalább egy tucatnyi ügyfelének a szerződésben vállalt feltételeit: azt, hogy miután az ügyfelei kifizették az aranytömbök teljes árát, legkésőbb harminc napon belül leszállítják nekik az aranyat.
Az elkeseredett ügyfelek lapunknak azt mondták, és az Index fórumán is arra panaszkodnak, hogy a cég ráadásul nem ad egyértelmű és következetes felvilágosítást. Ezt egyébként el is ismerik, egy levélben például „cégünk részéről érkező pontatlan kommunikációról” írnak, emellett „folyamatosan és többször új határidőket kérnek, illetve ígérnek” – ahogy egy lapunkhoz forduló Aranyközpont-ügyfél fogalmazott. A bizalmukat elveszített panaszosok közül volt, aki már ügyvédi felszólítást küldött a cégnek, mások azt fontolgatják, hogy rendőrséghez fordulnak.
A tavaly december elején húszmillió forintos tőkével alapított, egy Teréz körúti irodában bejegyzett Aranyközpont Zrt. egyetlen tulajdonosa és egyben ügyvezetője a veresegyházi lakcímen bejelentett Sipos István Ferenc. Az üzletember nyolc cégben volt tulajdonos – vagy tulajdonos jelenleg is –, közülük kettő felszámolással szűnt meg, de tulajdonosi felelősséget nem állapítottak meg (volt olyan építőipari cége, amelyet a tájékoztatása szerint ki nem fizetett állami megrendelés döntött be). Az Aranyközpont, miután érdemi tevékenységet még nem végzett, árbevétel nélkül, mínusz 978 ezres adózott eredménnyel zárta a múlt évet, kötelezettségei 416 ezer forintra rúgtak.
A vállalatokba azonban hamarosan új befektető száll be – a cég a panaszos ügyfeleknek július elején azt ígérte, hogy „a problémák hatékony kezelése” és a jogos követelések „legrövidebb időn belül történő kielégítése érdekében” a tulajdonosi szerkezet július 17-i dátummal átalakul. És ezt mondta az Indexnek a befektetőket képviselők Kenyeres Sándor is: az üzletember kérdésünkre azt közölte, hogy 35 százalékos tulajdonrészt szereznek az Aranyközpontban – a cégeljárást állítása szerint napokon belül lezárják –, amely tehát így Sipos István Ferenc irányítása alatt marad.
A többségi tulajdonossal egy olyan menedzsmentszerződést kötöttek, amely értelmében átalakítják a cég szerkezeti-szervezeti feltételeit a működőképessége megőrzése és fejlesztése érdekében, valamint egy hitelszerződést kötöttek, amellyel biztosítani tudják a vállalat refinanszírozását is. „A hitelszerződésnek köszönhetően 15 napon belül minden panaszos ügyfelünk általunk elismert követelését ki tudjuk elégíteni, augusztus első napjaira pénzükhöz vagy az általuk megrendelt aranyhoz juthatnak; erről ők jogosultak dönteni” – mondta kérdésünkre Kenyeres Sándor.
Az üzletember azt is közölte: az ügyfeleik nagyjából 5 százalékánál nem tudtak időben teljesíteni – ők mindannyian kapnak tőlük egy tartozáselismerő nyilatkozatot –, ám ez nem az ő hibájuk miatt történt így. „Az ügyfelektől megkapott pénzen mi rendben megrendeltük az aranytömböt, ám egy partnerünk nem tudott időben szállítani, így mi hiába jártunk el jóhiszeműen, egy harmadik fél miatt bajba kerültünk” – mondta. A harmadik fél ellen a cég megtette a büntetőfeljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.
Megjegyezte, hogy az elmúlt napokban az Aranyközpontnál vizsgálatot folytatott a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti), valamint az adóhivatal, és mindkettő mindent rendben talált. Kenyeres Sándor szerint még csak szerződést sem sértettek azzal, hogy nem szállították le az aranyat, „az Általános Szerződési Feltételeiknél ott olvashatja: az Aranyközpont Zrt. törekszik, hogy 30 napon belül átadja az aranytömböket, de késedelembe eshet”.
Azokra a vádakra és gyanúkra, hogy a cég trükközni akarna a befektetők pénzével, Kenyeres azt mondta: szerinte hisztérikus pánikkeltés folyik ellenük a valós problémák eltorzításával, aminek hátterében volt dolgozót és piaci versenytársakat sejt. A hisztéria odáig fajult, hogy Sipos Istvánt már többször megfenyegették, lakásán keresték, ő emiatt bejelentést is tett a rendőrségen. „Ha ez folytatódik, annak nem tudjuk, milyen következményei lesznek. Azt viszont higgyék el, senkit nem akarunk megkárosítani. Legyen erre megnyugtató bizonyíték az, hogy nem tűntünk el, elérhetők vagyunk telefonon, e-mailben, az irodában személyesen is”.
Forrás: index.hu