2012. december 3., hétfő

Hosszútávú befektetők és rövidtávú spekulánsok egyaránt feszülten figyelték...

Az arany igen változékony arcát mutatta az elmúlt kereskedési héten, ami jelentős mértékű ingadozást jelentett mindkét irányba. Hosszútávú befektetők és rövidtávú spekulánsok egyaránt feszülten figyelték a kurzus hirtelen végbemenő vad irányváltásai miatt átmenetileg talán drámainak ható kilengéseket. A megnövekedett volatilitással kapcsolatban számos találgatás is napvilágot látott, volt, aki máris az aranypiac „összeomlását” vizionálta. Valójában nem történt azonban több egy szerdai mínusz 1,5%-os napon belüli elmozdulásnál, ami viszonylag hétköznapi esemény a világ tőzsdéin, és nem is szokott senkit egy napnál tovább foglalkoztatni.
A szerdai áresés után egyes piaci szereplők még a sebeiket nyaldosták, amikor a figyelem már ismét az euróválság és az amerikai „fiscal cliff” körüli aggodalmakra terelődött. A „költségvetési sziklaszirtet” egyrészt a George W. Bush által bevezetett adó- és járulékkedvezmények kifutása jelenti az év végén, másrészt pedig a tavaly az adósságplafon körüli kongresszusi vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott úgynevezett Budget Control Act 2011 életbe lépése 2013. január 1-jén. E kettő együtteséből áll össze az a radikális államháztartási kiigazító csomag, amelynek maradéktalan és azonnali teljesülése esetén az USA gazdasága a „fiskális sziklaszirt” széléről ismét a recesszió mély szakadékába zuhanhat.
A fiskális szakadék elkerülése ezért jelenleg a washingtoni törvényhozás legfőbb célja, de az ehhez vezető utat republikánusok és demokraták természetszerűleg máshogy képzelik el. Így nehéz megjósolni, hogy a fennmaradó pár hét elég lesz-e a pártok közötti kompromisszumra, mint ahogy az is kiszámíthatatlan jelenleg, hogy milyen megegyezés születik végül meg. Egy biztos, amennyiben a megengedett időn túl zajlana a huzavona, úgy abból a nemzetközi pénzpiacokon extrém felfordulás kerekedhet, beláthatatlan következményekkel a nemesfémek árfolyamára. Egyes elemzők erre az esetre párhuzamot vonnak a tavaly nyári eseményekkel az amerikai adósságlimit megemelése kapcsán. Akkor a pártok közötti patthelyzet két hónap alatt az aranyár közel 30%-os drágulásához vezetett. Mások, közvetlenül a Lehman-csőd utáni állapotokkal látnának hasonlóságot, amikor a kibontakozó recesszió hatására minden tőzsdei árfolyam, többek között az aranyé is zuhanni kezdett. Akkoriban létkérdés lett a likviditás megőrzése, és ez minden eszközkategóriában általános kiárusításhoz vezetett.
Forrás: tozsdeforum.hu