2012. szeptember 17., hétfő

...arany árfolyama jóformán pihenő nélkül nyargal a korábbi rekordok felé...

Az Egyesült Államok jegybanki rendszerének elnöke, Ben Bernanke által az elmúlt héten bejelentett kötvényvásárlási program az egekbe emelte a nemesfémárfolyamokat. Az arany unciánkénti jegyzése a „QE3” (Quantitative Easing 3) névre keresztelt mennyiségi intézkedéscsomag ígéretére 1.775,50 dolláron zárta Londonban a hetet, ami 2,75%-os heti növekedést jelent. A sárga fém virgonc életű kistestvére, az ezüst még ennél is látványosabban 7,73%-kal erősödött egy hét alatt unciánként 34,71 dollárra. Igaz, forintban számolva ezek a növekmények gyorsan elolvadtak, miután a dollár a beharangozott intézkedések hatására a legtöbb devizával – így a magyar fizetőeszközzel szemben is – jelentősen vesztett az értékéből. A nemzeti bankok arra készülődnek tehát, hogy megnyissák a pénzcsapokat. Amiről hónapok óta ment a találgatás, és már csak a konkrét időzítés maradt kérdéses, végül bizonyossággá vált. Az eurózóna adósságproblémái és az USA lassú kilábalása a recesszióból nem hagytak más választást az egyre fokozottabb nyomás alá kerülő jegybanki döntéshozók számára, mint az olcsó pénz ígéretét az Atlanti-óceánon innen és túl. Az ennek hatására felerősödő inflációs kockázatok a várakozásoknak megfelelően olyannyira az arany malmára hajtják a vizet, hogy már a tavalyi árfolyam-rekord újbóli elérése is csak idő kérdésének látszik. Az arany árfolyama jóformán pihenő nélkül nyargal a korábbi rekordok felé, miközben gond nélkül üti ki sorra a technikai ellenállásokat. A legmarkánsabb akadályt két hete hagyta maga mögött a kurzus, amikor kilépett abból a csökkenő trendcsatornából, amelynek addig egy éven át a foglya volt. Akkor a negatív trend lefelé mutató diagonálisának magasságában még hezitált a vevői oldal egy rövid ideig, majd a Jackson Hole-i jegybanki szimpóziumról érkező, az arany számára kedvező hírek hatására mindent elsöprő és immár öngerjesztő lendülettel szárnyalni kezdett az árfolyam. A cél jelenleg az 1.800 dolláros szintek elérése, melyek alatt közvetlenül azonban további erős technikai ellenállások sorakoznak. Ezek és az exponenciálisba hajló árfolyamgörbe rövidtávon egy gyors lefolyású korrekciót valószínűsítenek az időközben már túlvett állapotba is került piacon. Az átmenti cezúra az 1.750-es szintig vetheti vissza a jegyzéseket, de egy ennél mélyebbre lenyúló korrekció elérhet akár 1.700, sőt adott esetben még 1.650 dollárig is a rövidtávú emelkedő trendvonalak magasságáig. Legkésőbb innét folytatódhat azonban az emelkedés egy igazán aranyszínben pompázó késő ősz felé.
Forrás: elemzeskozpont.hu

...fejtetőre állíthatja a világ gyémántpiacát...

Orosz kutatók egy, eddig titkolt lelőhelyen Szibériában szuperkemény gyémántokra bukkantak, és mivel hatalmas mennyiségű, rendkívül szilárd drágakövet rejt ott a föld, a felfedezés szerintük fejtetőre állíthatja a világ gyémántpiacát. A szenzációs bejelentést az orosz tudományos akadémia szibériai földtani intézetének kutatói tették vasárnap Novoszibirszkben.
A gyémántlelőhely a Krasznojarszki terület és Jakutföld határán fekvő Popigaji asztrobléma területén található, egy 35 millió évvel ezelőtt keletkezett, száz kilométer átmérőjű, meteorit becsapódása következtében kialakult kráterben. Szovjet geológusok a múlt század hetvenes éveiben bukkantak rá ott a nagy keménységű, különleges tulajdonságokkal rendelkező ásványra, a meteorit-becsapódás miatt keletkezett úgynevezett impaktit gyémántra. Akkoriban azonban a szovjet vezetés a műgyémántokat gyártó üzemek építésére helyezte a hangsúlyt, ezért a popigaji gyémántok tanulmányozását nem folytatták, a lelőhelyet pedig titkosították.
A titok feloldása után a geológusok ismét kutatni kezdtek. Nyikolaj Pohilenko, a novoszibirszki székhelyű kutatóintézet igazgatója azt mondja: már az első elemzések elengedőek ahhoz, hogy a gyémántpiaci felfordulásról beszélhessünk. Az akadémikus szerint a Popigaji kráterben talált gyémántkészletek egy nagyságrenddel nagyobbak a világon talált teljes gyémánttartaléknál. Mint mondta: több trillió karát gyémántot rejt a föld, míg például a Jakutföldön eddig fellelt készleteket egymilliárd karátra becsülik.
Pohilenko szerint a popigaji impaktit gyémánt kétszer keményebb a hagyományos gyémántnál, és az értékét tovább növeli a kivételes abrazív (kopási) tulajdonsága, illetve a gyémántszemcsék nagy mérete. Ez jelentős mértékben növeli a kövek ipari felhasználásának lehetőségeit, és így kész ipari forradalom bontakozhat ki az újfajta ásványok megjelenésével – mondta a kutató. Az orosz szakemberek azt állítják, hogy eddig a világon sehol sem találtak hasonló tulajdonságú impaktitokat, ezért Oroszország egyedüli tulajdonosa a szinte kiaknázhatatlan, rendkívüli kincsnek.
Úgy becsülik, hogy az ott fellelhető nyers gyémánt háromezer évig kielégíti majd az egész világ gyémántszükségleteit.
Forrás: index.hu; MTI