2011. január 26., szerda

MNB. 2012-es emlékérme kibocsátás...

Január 31-én zárul le a Magyar Nemzeti Bank 2012-es emlékérme-kibocsátási tematikájáról szóló nyilvános konzultáció, amelynek során bárki véleményt nyilváníthat az ügyben. A jegybank tervei szerint jövőre folytatnák "A világ legkisebb aranypénze" nemzetközi gyűjtőprogram tavaly elkezdett sorozatát. A 2010-ben kibocsátott, 11 mm átmérőjű, Erkel Ferenc emlékérme után az idén Clark Ádám születésének 200. évfordulója alkalmából bocsátanak ki aranypénzt, jövőre pedig a londoni olimpiáról emlékezne meg az MNB.
Újdonságként indulna el a "Magyar történelmi aranyforintok" sorozat, amely a magyar királyok által kibocsátott aranyforintokat mutatná be, az uralkodás időrendi sorrendjében.
A 2012-es londoni olimpiára ezüst emlékérmével is készülne az MNB, illetve hasonló módon emlékezne meg a nemzeti bank első elnöke, Popovics Sándor születésének 150.évfordulójáról. Mindemellett folytatnának több korábbi sorozatot, gyűjtői programot, köztük a nemzetközi "EUROPA" ezüstérme-sorozatot, amelynek keretében egy neves hazai szobrász- vagy festőművészhez kapcsolódóan bocsátanának ki ezüst emlékérmét. Az egri várral folytatódhatna továbbá A "Magyar várak" ezüst emlékérme sorozat, míg a magyar írókat felvonultató, szintén ezüst sorozatban 2012-ben vagy Madách Imréről, vagy Karinthy Frigyesről, vagy Örkény Istvánről adhatnak ki érmét. Újdonságként felvetődött a "Magyar Nobel-díjasok", a "Nagy magyar földrajztudósok, utazók", valamint "A római Limes magyarországi városai" elnevezésű ezüst emlékérme sorozatok elindítása.
Forrás: Napi Gazdaság