2013. április 29., hétfő

...nem unciában, hanem tonnákban számolják az aranyat.


A piac igazán nagy szereplői azonban nem unciában, hanem tonnákban számolják az aranyat. Ők korábban vették, de most inkább szabadulni akarnának a nemesfémtől. A kezdő lökést még Soros György adta meg, amikor híre ment annak, hogy megvált a fizikailag is aranytömbökbe fektető SPDR Gold Trust befektetési alapban tartott részesedésétől. Az őt követő befektetők kiszállása eddig 238 tonna aranytól szabadította meg az SPDR-t az év eleje óta, de más hasonló típusú alapból is áramlott ki ennek nagyjából még a fele a piacra. Ezt a hirtelen jött extrém túlkínálatot nem képes felszívni a kisbefektetőknek az utóbbi napokban még annyira felélénkült kereslete sem, és ez az, ami végeredményében letöri az árakat.
Forrás: aranypiac.hu

Mégis amiért a befektetők hajlandóak az aranyért sorba állni...


Mégis amiért a befektetők hajlandóak az aranyért sorba állni, az árfolyam szédítő zuhanása. Azok közül, akik korábban 1.800 dollárt sokalltak kiadni az egy unciás (31,1 gramm) Krugerrand érméért, sokan gondolják most szerte a világban, hogy életük nagy lehetősége érkezett el az 1.400 dollár körüli árszinteken, és ezért megragadják az alkalmat, hogy a dél-afrikai befektetőérméből bevásároljanak. A világ legnépszerűbb aranyérméjét gyártó Rand Refinery mindenesetre már hetek óta nem tudja teljesíteni a megrendeléseket.
Forrás: aranypiac.hu

...azon iparkodik az arany, hogy új bázist építve...

A méretes krach után azon iparkodik az arany, hogy új bázist építve ismét magára találjon. A nemrégiben elszenvedett több mint 10 százalékos árfolyamesés nem mindennapos a tőzsdén, ezért sokakat elgondolkoztat. Míg egyesek összeesküvés-elméleteket szőnek, a mögöttes gonoszt keresik, manipulátort látnak a nagy befektetési bankokban, vagy a „valós” problémákról elterelni akaró kormányzati nyomást sejtenek a háttérben, addig mások fokozatos változást, a kezdődő fordulat jeleit vélik felfedezni az arany piacára is kiható pénzügyi és gazdasági környezetben.
Az arany igazán hosszútávú kilátásai továbbra is kedvezőek, a hosszútávú trend ez idáig nem tört meg. A londoni árfixingben 2011. szeptember elején elért 1.895 dolláros magasságból 1.380 dollárig jött vissza a jegyzés, ami 27 százalékos mínusznak felel meg. A New Yorkban jegyzett spot árfolyam szerinti értékek ennél valamivel szélsőségesebbek (1.921 dollárról 1.321-re a visszaesés 31 százalék), de a helyzetértékelésen nem változtatnak. Mindkét árjegyzési metódusra egyaránt elmondható, hogy a technikai elemzés szabályai szerint az emelkedő trend addig nem törik meg, amíg a legutolsó nagy növekedési impulzus kiindulási értéke alá nem esik a jegyzés. Ezért technikailag továbbra is megvan minden esély a régi csúcsokhoz való visszatérésre, de ehhez most a markáns árzuhanás után egy új bázisról kell építkeznie a nemesfémnek. Ehhez egy több korrekciós teszttel megerősített támaszszint szükséges. Egy heteken át húzódó folyamatról van tehát szó, amely során az elkövetkezendőkben többször nekifuthat a jegyzés az 1.400 dollár alatti tartománynak. Látva a két héttel ezelőtti krach utáni felállás erejét, amely az 1.483 dolláros ellenállásig juttatta a kurzust, van remény azonban arra, hogy a rövidtávú nehézségek után az év második felében fokozatosan mégis emelkedő pályára álljon az arany.
Forrás - Szerző: Világgazdaság Online