2012. szeptember 4., kedd

Az aranystandard visszatérése körül fellángolt viták mindenesetre az arany reneszánszát erősítik...

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke nem szívesen foglalkozik az arannyal. Ritkán nyilvánul meg nyilvánosan ebben a témában, de ha igen, akkor nem rejti véka alá, hogy lesújtó véleménnyel van a szerinte idejétmúlt nemesfémről. Idén márciusban vendégelőadóként a George Washington egyetemen az aranystandard rendszer mibenlétét elemezve (a videófelvétel 29. percétől) például elutasítóan azzal érvelt, hogy „mivel a forgalomban lévő pénzmennyiséget a fizikai aranymennyiség szabályozza, a jegybanknak nem sok monetáris eszköz állna rendelkezésére a gazdaság ösztönzéséhez”. Egyidejűleg azonban azt is elismerte, hogy az aranyfedezet révén tartós árstabilitás kialakítható. A különböző szakértők között folyamatban lévő vita mindenesetre annak a jele, hogy az arany az emberek számára ma már több drága ékszeralapanyagnál, sokan egyre inkább a fontos kincsképző eszközt is látják benne.
Maguk a jegybankok is így vélekedhetnek, hiszen mi más okból vásároltak volna világszerte 150 tonna aranyat az idei év második negyedében. Persze a devizatartalékok diverzifikálása is egy jó magyarázat, de utalhat ez a jelenség részben arra is, hogy egyes központi bankok már az aranynak egy új pénzügyi világrendben betöltendő szerepére való felkészülésükben halmozzák a tartalékaikat.
Egy ilyen új pénzügyi rendszer felállítása a jegybankok részéről további jelentős vásárlásokat eredményezhetne, ami az arany árfolyamát nyilvánvalóan az egekbe emelné. Az az ország, amely pedig ezután a pénz mennyiségét még növelni szeretné, kötelező érvényűen az aranytartalékait is növelni lenne kénytelen. A jegybankok ezzel az arany messze legnagyobb vásárlóivá léphetnének elő, állandó izzásban tartva a nemesfém árfolyamát. Ettől azonban ma még nagyon messze vagyunk, sőt a fajtiszta aranystandard visszaállítása jóformán utópisztikusnak tűnik. Ám hogy legvégül hova érkezik meg az a folyamat, amelyet a 2008-as pénzügyi, majd gazdasági és most már adósságválság öt éve elindított, az ma még beláthatatlan. Az aranystandard visszatérése körül fellángolt viták mindenesetre az arany reneszánszát erősítik, amely ez alapján még sokáig eltarthat.
Forrás: tozsdecafe.hu