2010. január 4., hétfő

Emelkedik az arany ára...

2010. első munkanapján újból 1.120.- dollár felett járt az arany unciánkénti ára. Múlt év végén még szomorú volt a piac, de számítani lehetett az árfolyam emelkedésre.A csökkenő, illetve emelkedő trend magyarázata paradox módon az, az optimizmus lehet, hogy az amerikai gazdaság a fellendülés útjára lépett. Számítások és elemzések szerint az arany átlépi az 1.200.- dolláros határt januárban. Spot ára 1.105,01 dollárra nőtt csütörtökön délelőtt. A nemesfém februári határidős ára 1,2 százalékkal 1.105,40 dollárra nőtt unciánként a New York-i Comex kereskedésen. A Bloomberg elemzői szerint, idén még 17 százalékkal nőhet az arany unciánkénti ára.

ARANYBEFEKTETÉS DIÓHÉJBAN...

Fizikai aranyrudak, érmék: A nagybani piac szereplői használják a "London Good Delivery" rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek, súlya 12,441 kg . Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött rúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás színarany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A színarany befektetési érmék (Bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik a befektető. A "Good Delivery List"-en lévő finomítók rúdjain kisebb az átváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont a rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a rúd (lapka), annál szélesebb az átváltási marzs. Az arany befektetési érmék, a bennük lévő színarany áron felül még némi felárat is tartalmazhatnak (5-10%), mely a verési költséggel és a numizmatikai értékkel függ össze. Arany emlékérmék, régi aranypénzek: ez inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt befektetés, mert a számított aranyértéken felül igen jelentős felárat is tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tud helyesen megbecsülni. Ékszer: az arany ékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, hiszen a másodpiacon legtöbbször csak nagy diszkonttal értékesíthetőek.

Certifikátok: A fizikai aranyról kiállított értékpapírok, melyeket vagy a másodpiacon vagy a tőzsdén forgatnak.

Nemesfém számlák: Néhány bank és finomító cég szolgáltatásként "arany számla" vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van.

GoldMoney: Jogvédett pénzügyi innováció, arannyal fedezett "aranydeviza" melyre bankkártya is kibocsátható.

Bányatársaságok részvényei : Az "aranybánya" társaságok részvényeibe fektetés előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy a mögötte lévő aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. A növekvő politikai és környezeti kockázatot is be kell árazni.

Befektetési alapok: Széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől a fizikai arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig. Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek.

Tőzsdei derivatív arany termékek: Határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdén is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekszik az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezenkívül vannak fizikai leszállítási lehetőséget kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be fizikai arany.

World Gold Council: A WGC-t 1987-ben alapították a világ vezető aranytermelő cégei, abból a célból, hogy növeljék az arany iránti keresletet. A tagok főképp kanadai, usa-beli, dél -afrikai, és ausztráliai bányatársaságok. A WGC gyakran jelentet meg fontos elemzéseket a világ aranypiaci trendjeiről.

OTC aranypiac: Az OTC aranypiac 24 órás kereskedésben zajlik telefonon és zárt elektronikus kereskedési rendszereken keresztül. London forgalma kimagasló, a teljes kereskedésből mintegy 35%, ezenkívül jelentős központ még New York, Zürich, Tokió, Sydney és Hong Kong.

London Bullion market: A London Bullion Market az arany és az ezüst nagykereskedelmi piaca. Az arany piacának legfőbb árképző helye. Az LMBA (London Bullion Market Association) tagjai között folyik a kereskedés, amelyet a Bank of England felügyel. A tagok többsége a nagy nemzetközi bankok és a nemesfém kereskedők, bányák és finomítók közül kerül ki. 2009 januárjában 11 market-maker, 60 rendes tag és 54 társult tag volt. Az arany OTC piacok közül a londoni a legjelentősebb. Az LBMA tagjai közül öten naponta kétszer fixálják az arany árfolyamát. A Gold Fixing londoni idő szerint naponta délelőtt tízkor (GMT 10:00) és délután kettőkor (GMT 14:00) történik telefonon keresztül. A fixinget három devizában kötik meg (USD, EUR és GBP). Az arany forward kamatát (GOFO) is rögzítik. Az OTC aranypiacok közül a londoni a legnagyobb forgalmú, közelítőleg naponta 20 millió uncia arany forog, mely kb. napi 18 milliárd dollár forgalmat jelent. Ezen a piacon átlagban 4 naponta megfordul a világ éves aranykitermelése. A világ teljes OTC aranyforgalmából London részesedése legalább 35%.

Arany tőzsdék: A tőzsdén kereskedett arany kontraktusoknak csak igen kis része kerül fizikailag is leszállításra. Az aranykereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi:
-NYMEX; -COMEX; -Zürich; -TOCOM -MCX India

ETF-ek, certifikátok: A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az értékpapírosított aranykereskedésből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Népszerűek még a tőzsdén kereskedett certifikátok is. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok, és az IMF aranykészletét közelíti.

Aranypiac vs. részvénypiac: A világ tőzsdére bevezetett részvényállománya (legalábbis jelenleg 2009 tavaszán) jóval nagyobb értéket képvisel, mint a világ kibányászott aranykészlete, mégis az arany forgalma összemérhető a teljes részvényforgalommal, amelynek az az oka, hogy arányaiban az aranyban jóval nagyobb a forgalom.


/ Forrás: www.conclude.hu /
2009. december 20.

MÉG TÍZ ÉVIG BÁNYÁSZHATÓ ARANY


Az Arany Világtanács beszámolója szerint a világ felszíni aranykészlete csupán 163 ezer tonna körül van, ami talán még tíz évre lehet elegendő. Az AV statisztikája szerint az aranypiacon az egyéni befektetők tulajdonában 27.300 tonna van, míg ékszerkészítésre 83.600 tonnát használtak fel. Számítások szerint a világ országainak aranytartaléka 28.700 tonna körül lehet, ami az eddig kitermelt nemesfémnek cirka 17 százaléka. Persze ez jelenleg nem befolyásolja a piacot, még annak ellenére sem, hogy a markáns európai mínuszok után az amerikai tőzsdék is meghaladták csütörtökön az 1 százalék feletti negatívumot. Nagy fejtörést jelent a Fed bejelentése is, miszerint 2010. év első felében komolyabb monetáris szigorítást terveznek, továbbá fokozza a bizonytalanságot Görögország leminősítése. Jelen pillanatban az erőforrásrészvényektől való szabadulást az arany- és egyéb fémárak csökkenése idézte elő. További komolyabb árcsökkenés nem várható, hiszen látható az amerikai gazdaság gyengesége, és igen nagy aggodalom van annak okán, hogy meg akarják szüntetni a gazdaságösztönző csomagokat, ami egyes vélemények szerint destabilizáló hatással lesz a gazdaságra. Az arany gyengélkedésének az egyik oka, hogy a dollár több havi csúcsot ért el, így 1.107.- dolláron zárt, ami öthetes mélypont. Érdekes hír lehet, hogy Oroszország kihasználva az arany jelenlegi árát, 30 tonna aranyat szeretne eladni az állami készletéből, melynek árából gyémántot vásárolna. A hír érdekessége annyi lehet, hogy Oroszország túlnyomórészt palládiumot szokott eladni, ilyen mértékű arany eladás még csak a Szovjetunió széthullása előtt volt. Tavasszal megtudhattuk, hogy Kína aranytartalékai 1.000 tonna fölé nőtt, így a világon az ötödik legjelentősebb aranytartalékkal rendelkező állama lett. Az aranyárfolyam szinten maradása, vagy újbóli erősödése a dollárban denominált eszközök esetében az amerikai valutának a gyengülése generál áremelkedést a reálérték megtartása miatt. A magas korreláció az elmúlt napokban is megfigyelhető volt, ugyanis a dollár intenzív erősödése az arany árfolyamában is egészséges, de nem örömteli esést eredményezett. Aranyvásárlásra ösztönző érv, hogy a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom nem erősödik.


2009. december 17.

A VÁRTNÁL JOBBAN ERŐSÖDIK A DOLLÁR.

Ez komoly befolyással bír a nyersanyagpiacon. Legérzékenyebben az arany árfolyamát érinti. A sárga fém ára, egyre jobban közelít az 1.100.- dollár felé, ami nagy meglepetésre nem ad okot, hiszen az ilyen jellegű csökkenés mindig is így volt a dollár emelkedésénél. Egyelőre a részvénypiacok erősödnek, így az arany piacról kihátrálnak a befektetők. A célár a fibonacci 161,8%-os szintje. Javasolható a short pozíciókra beszállási pontot keresni, a rövid távú befektetés most nem ajánlott. Az árfolyam csökkenésének pihenőpontjait most nehéz prognosztizálni, de az bizonyos, hogy amíg erősödik a dollár az arany szégyenteljes lejtmenetben maradhat. Becslések szerint, ha 1.100.- dollár körül mozog az aranyár, az csak rövid pihenő marad, ugyanis a következő kínos állomás 1.070.-, majd 1,020.- dollár lesz egyes elemzők szerint.
2009. december 3.

2009-BEN 36 SZÁZALÉKOT DRÁGULT AZ ARANY!


A prognózis szerint november végére az arany unciánkénti árának el kellett volna érnie az 1.200.- dollárt. Nos... 1 nap volt a tévedés! Még mindig az arany a legbiztosabb menedékeszköz, az infláció ellen. Az olajár csökkenése is generálja az arany árfolyamát. A papírok feletti bizalmatlanság miatt, várhatóan tovább nő a kereslet az aranyra. Az arany árfolyama egyre feljebb kúszhat, főleg ha Kína is követi Indiát, Sri Lankát és Mauritiust, majd dollártartalékait átkonvertálja aranytömbökbe. Látni kell, hogy az árfolyamra spekulálnak is, hiszen az aranypiac szereplői további drágulásra játszanak. A pénzpiac sem bízik a dollár erősödésében, ugyanis egyes elemzők tudni vélik, hogy a Fed még egy ideig alacsonyan fogja tartani a kamatokat, aminek következtében növekszik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Egyre intenzívebben vásárol néhány jegybank sárga fémet diverzifikációs célokból. A Newmont Mining vezérigazgatója szerint az arany árfolyama 2010-ben 1,350 dolláros szintig emelkedhet, de két éven belül eléri az 1,500 dollárt. A New City Investment portfolió menedzsere úgy gondolja, hogy az arany ára a következő hónapokban egészen 1,600 dollárig emelkedhet, de az 1,300-as szintet minden bizonnyal eléri. A JP Morgan alapkezelője szerint az arany ára 1,315 dolláros magasságba emelkedhet pár hónapon belül, ezért továbbra is növelik kitettségüket az aranypiac felé. A UBS elemzői szerint az aranyár 1,300 dolláros csúcsot üthet meg a jövő évben, miután egyre több befektető vásárol a nemesfémből biztonságos eszközöket keresve. Ezt a tendenciát a jegybanki vásárlások csak tovább erősítik.
2009. november 25.

"AZ ARANY LETT A VÁLASZ MINDEN FÉLELEMRE"


- idézi a Marketwatch Jim Paulsent, a Wells Capital Managementtől. A Financial Chronicle lap szerint az indiai jegybank újabb 200 tonna aranyat vásárolna az IMF-től, mely hírre az unciánkénti ára felkúszott 1.190.- dollár fölé. Egyre biztosabbnak látszik, hogy november végére az 1.200.- dolláros árfolyam realitássá válik. A kisbefektetők is előnyben részesítik az aranyat, most ez tűnik a legmegbízhatóbb üzletnek. Vannak elemzők, akik "lufi" effektussal riogatnak, de a piac rendületlenül bízik a nemesfémben, illetve annak további árfolyam emelkedésében!
2009. november 23.

AZ ARANY UNCIÁNKÉNTI ÁRA MA MEGHALADTA AZ 1.170.- DOLLÁRT.A délelőtti rekord megcáfolta a legpesszimistább elemzőket, míg a hidegfejű szakértők méltán büszkélkedhetnek jóslataikkal! A piacon senki sem hisz abban, hogy a dollár elérte a mélypontját, így a befektetők még mindig az alternatív invesztíciós formák felé fordulnak. A sárga fém egyre inkább biztonsági befektetésnek számít, hiszen láthatjuk, hogy ebben az évben majd 30 százalékkal drágult. A harmadik negyedévben több mint 800 tonna arany talált új gazdára. Érdekes adat, hogy a jegybankok júliustól szeptemberig 15 tonnával több aranyat vásároltak, mint amennyit eladtak.
2009.11.18.

AMI TEGNAP MÉG PROGNÓZIS VOLT, MA MÁR VALÓSÁG: AZ ARANY UNCIÁNKÉNTI ÁRA, ÁTLÉPTE AZ 1.150.- DOLLÁRT!


Az árfolyam emelkedése péntek óta megállíthatatlan, a spot ára is 7,10 dollárral nőtt. Egyelőre fékezhetetlen az emelkedés, nem várható lassulás. Merészebb elemzők úgy vélik, hogy 2010 első negyedévében az arany unciánkénti ára eléri az 1.600.- dollárt, ami persze nagyon bátor elképzelésnek tűnik. Az viszont tény, hogy az emelkedés folyamatos, és ha nem is ennyire radikálisan, de még 4-8 évig nőni fog annak ellenére, hogy a sárga fém meglehetősen a pénzpiacokkal ellentétesen viselkedik.
2009. november 17.


AZ ÖSSZEZSUGORODOTT KAMATLÁBAK, ÉS AZ INFLÁCIÓ PROGNÓZISA TOVÁBB LENDÍTI AZ ARANYÁRFOLYAM SZÁRNYALÁSÁT!


Úgy tűnik, a dollár index tovább esik, ezért az arany elérheti az 1150 dollárt, de nincs kizárva, hogy péntekre esélyes az 1180 dolláros szint. Újabb hír, hogy Mauritius két tonna aranyat vásárolt az IMF-től 71,7 millió dollárért. Az amerikai dollár egyre gyengül, az arany rendületlenül tör a fellegekbe, míg a befektetők látványosan próbálják megmenteni a vagyonukat!
2009. november 10.

TÖRETLEN AZ ARANY IRÁNTI BIZALOM, JELENLEG FÉKEZHETETLENNEK TŰNIK UNCIÁNKÉNTI ÁRÁNAK EMELKEDÉSE!


Hétfő reggel 1.107.- dolláron, új történelmi csúcson jegyezték a sárga fémet Londonban. A 2009. év mérlege: 25% árfolyam emelkedés! Láthatjuk, hogy nyolc éve folyamatos felfelé ívelő tendenciát mutat, és a növekedés egyre gyorsabb. Elemzők szerint befolyásoló tényező a dollár folyamatos gyengülése, és a romló amerikai munkaerő-piac. Számítások szerint, több nemzeti bank nem eladóként jelentkezik a piacon, hanem felvásárlóként, ami természetesen még izgalmasabbá teszi az árfolyamot. Ha az aranyár emelkedést viszonyítjuk az euróhoz, ott 45% elmozdulást tapasztalhatunk.
2009. november 08.

BEFEKTETÉSI CÉLÚ ARANY FORGALMAZÁSÁNAK KÜLÖNÖS ADÓZÁSI SZABÁLYAI (kivonat)
----------------------------------------------------------------


A jogharmonizációs kötelezettségből kifolyólag - jelent meg a befektetési arany forgalmazására vonatkozó különös adózási mód. Az ÁFA-törvény általános adómentességet ír elő a befektetési célú arany mindennemű értékesítésére (ideértve olyan aranyalapú pénzügyi műveleteket is, amelyek a befektetési célú arany megrendelőjét tulajdonosként való rendelkezésre jogosítják), közösségen belüli beszerzésére, valamint importjára. Ezen kívül adómentes ezen ügyletek esetén a megbízója nevében és javára eljáró közvetítő szolgáltatása is. A befektetési célú arany fogalmát a törvény határozza meg, értve ezalatt a meghatározott finomságú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező tömb-aranyat, egyes aranyérméket, illetve befektetési célú arany feletti tulajdonjogot megtestesítő értékpapírt is.
Forrás: APEH- Heti összefoglaló -
-------------------

NOVEMBER 6.-ÁN ÚJ REKORD SZÜLETETT: AZ ARANY UNCIÁNKÉNTI ÁRA ELÉRTE AZ 1.100.- DOLLÁRT.

Az elemzők nagy része állítja, ez a felfelé ívelés nem fog megállni, meggyőződésük, hogy a jövő héten is emelkedni fog az árfolyam. Fontos hír, hogy az indiai nemzeti bank, 200 tonna aranyat vásárolt 1.045.- dolláros átlagáron a Nemzeti Valutaalaptól (IMF). A Valutaalap eladásra szánt cirka 400 tonna aranyából, a fennmaradó 200 tonnát, majdnem biztosan Kína fogja megvásárolni. Ha a világ jegybankjai a fenti példát követik, a kereslet példátlanul megnőhet, ami tovább gerjesztheti az áremelkedést!
2009. november 07.

Az Erste csoport nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzésében rámutat: a jelenlegi, világszerte kialakult "szinte" nulla százalékos kamatszintek, és az amerikai dollárt érő éles kritikák tökéletes alapot biztosíthatnak az aranyárfolyam további emelkedésének. Az első célár 1.300.- dollár jelentette ki Ronald Stöferle az Erste Group nemzetközi tőkepiaci elemzője.
2009. november 06.

AZ ELEMZŐK MÁR NEM FIKCIÓKÉNT KEZELIK AZ ARANY UNCIÁNKÉNTI 1.000.- DOLLÁR KÖRÜLI ÁRÁT, HANEM TÉNYSZERŰEN SZÁMOLNAK VELE.


A befektetési arany árfolyama emelkedik, reálisnak tűnik, hogy a sárga fém komoly karrier előtt áll. A piac az év második felében komolyan számol az arany versenyképességével a bankbetétek, illetve egyes részvénybefektetésekkel szemben. Scott Redler úgy véli, hogy a következő 360 nap alatt 1.300.- -1.500.- dollárig is eljuthat az arany unciánkénti ára. Suresh Hundia szerint is drágulás várható. Év végére, 1.200.- dollárt jósol. Egyöntetű vélemény szerint kína vásárlási szándéka is befolyásolja az árfolyam növekedést, ugyanis az amerikai pénz helyett aranytartalékot képezne.
2009. november 05.

ELGONDOLKODTATÓ AZ ARANY VILÁGPIACI ÁRFOLYAMA AZ E-HETI KERESKEDÉSBEN.

Már november 3-án is csúcsot döntött, de ennél nagyobb emelkedés nem volt várható. Láthattuk, hogy az 1094 dolláros szint felett is járt az arany decemberi határidős árfolyama, ami újabb rekordértéket mutatott a keddi 1085 dolláros záróérték után. Tényként kezelendő, hogy az arany szerdai drágulásában komoly szerepet játszott a dollár gyengülése is. A Reuters tudósítása szerint, a kereskedők úgy gondolják, hogy hamarosan az arany árfolyama elérheti a pszichológiai szintnek számító 1100 dollárt is!