2010. január 4., hétfő


ARANYBEFEKTETÉS DIÓHÉJBAN...

Fizikai aranyrudak, érmék: A nagybani piac szereplői használják a "London Good Delivery" rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek, súlya 12,441 kg . Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött rúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás színarany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A színarany befektetési érmék (Bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik a befektető. A "Good Delivery List"-en lévő finomítók rúdjain kisebb az átváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont a rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a rúd (lapka), annál szélesebb az átváltási marzs. Az arany befektetési érmék, a bennük lévő színarany áron felül még némi felárat is tartalmazhatnak (5-10%), mely a verési költséggel és a numizmatikai értékkel függ össze. Arany emlékérmék, régi aranypénzek: ez inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt befektetés, mert a számított aranyértéken felül igen jelentős felárat is tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tud helyesen megbecsülni. Ékszer: az arany ékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, hiszen a másodpiacon legtöbbször csak nagy diszkonttal értékesíthetőek.

Certifikátok: A fizikai aranyról kiállított értékpapírok, melyeket vagy a másodpiacon vagy a tőzsdén forgatnak.

Nemesfém számlák: Néhány bank és finomító cég szolgáltatásként "arany számla" vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van.

GoldMoney: Jogvédett pénzügyi innováció, arannyal fedezett "aranydeviza" melyre bankkártya is kibocsátható.

Bányatársaságok részvényei : Az "aranybánya" társaságok részvényeibe fektetés előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy a mögötte lévő aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. A növekvő politikai és környezeti kockázatot is be kell árazni.

Befektetési alapok: Széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől a fizikai arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig. Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek.

Tőzsdei derivatív arany termékek: Határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdén is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekszik az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezenkívül vannak fizikai leszállítási lehetőséget kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be fizikai arany.

World Gold Council: A WGC-t 1987-ben alapították a világ vezető aranytermelő cégei, abból a célból, hogy növeljék az arany iránti keresletet. A tagok főképp kanadai, usa-beli, dél -afrikai, és ausztráliai bányatársaságok. A WGC gyakran jelentet meg fontos elemzéseket a világ aranypiaci trendjeiről.

OTC aranypiac: Az OTC aranypiac 24 órás kereskedésben zajlik telefonon és zárt elektronikus kereskedési rendszereken keresztül. London forgalma kimagasló, a teljes kereskedésből mintegy 35%, ezenkívül jelentős központ még New York, Zürich, Tokió, Sydney és Hong Kong.

London Bullion market: A London Bullion Market az arany és az ezüst nagykereskedelmi piaca. Az arany piacának legfőbb árképző helye. Az LMBA (London Bullion Market Association) tagjai között folyik a kereskedés, amelyet a Bank of England felügyel. A tagok többsége a nagy nemzetközi bankok és a nemesfém kereskedők, bányák és finomítók közül kerül ki. 2009 januárjában 11 market-maker, 60 rendes tag és 54 társult tag volt. Az arany OTC piacok közül a londoni a legjelentősebb. Az LBMA tagjai közül öten naponta kétszer fixálják az arany árfolyamát. A Gold Fixing londoni idő szerint naponta délelőtt tízkor (GMT 10:00) és délután kettőkor (GMT 14:00) történik telefonon keresztül. A fixinget három devizában kötik meg (USD, EUR és GBP). Az arany forward kamatát (GOFO) is rögzítik. Az OTC aranypiacok közül a londoni a legnagyobb forgalmú, közelítőleg naponta 20 millió uncia arany forog, mely kb. napi 18 milliárd dollár forgalmat jelent. Ezen a piacon átlagban 4 naponta megfordul a világ éves aranykitermelése. A világ teljes OTC aranyforgalmából London részesedése legalább 35%.

Arany tőzsdék: A tőzsdén kereskedett arany kontraktusoknak csak igen kis része kerül fizikailag is leszállításra. Az aranykereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi:
-NYMEX; -COMEX; -Zürich; -TOCOM -MCX India

ETF-ek, certifikátok: A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az értékpapírosított aranykereskedésből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Népszerűek még a tőzsdén kereskedett certifikátok is. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok, és az IMF aranykészletét közelíti.

Aranypiac vs. részvénypiac: A világ tőzsdére bevezetett részvényállománya (legalábbis jelenleg 2009 tavaszán) jóval nagyobb értéket képvisel, mint a világ kibányászott aranykészlete, mégis az arany forgalma összemérhető a teljes részvényforgalommal, amelynek az az oka, hogy arányaiban az aranyban jóval nagyobb a forgalom.


/ Forrás: www.conclude.hu /