2012. augusztus 22., szerda

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék az Aranyközpont Zrt. csődeljárást.

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék az Aranyközpont Zrt. csődeljárást. A csődvédelmet, mint kedden megírtuk, múlt pénteken kérte az ügyfelei egy részének május óta arannyal, pénzzel tartozó cég. A társaság tudomásunk szerint több tucat ügyfelének nem szállította le a megrendelt aranyat, illetve nem adta vissza a kifizetett vételárat. Az Index információi szerint a cég több tízmillió forinttal tartozik ügyfeleinek.
A társaság a csődeljárás megindításáról szóló tájékoztatóban azt közölte: a céljuk a csődeljárással az, hogy a fizetési haladék hatálya alatt csődegyezséget kössenek a hitelezőkkel. A csődeljárás most megindult, a bírósági határozat értelmében az Aranyközpont Zrt. vagyonfelügyelője a Keszau-Solder-Serec-L Könyvszakértői, Auditálási Könyvelési és Adószaktanácsadó Kft. lett.
A jogszabályi előírások értelmében a hitelezők a fennálló követeléseiket 30 napon belül – a csődeljárás kezdetét követően keletkező követeléseiket pedig 8 munkanapon belül – jelenthetik be az adósnak és a vagyonfelügyelőnek. A követelés nyilvántartásba vételéért díjat kell fizetni, ez a követelés összegének 1 százaléka, de legalább 5000, legfeljebb 100 000 forint. Aki a 30 napos határidőt nem tartja, az lemarad arról, hogy a követeléseit később érvényesíthesse.
A csődeljárás a törvény szerint azt a célt szolgálná, hogy egy pénzügyi nehézségekkel küzdő cég a hitelezőkkel megegyezve átmeneti fizetési haladékot kapjon, így folytathassa és konszolidálhassa a működését. Az Aranyközpont azonban pénteken lényegében beszüntette a tevékenységét, a fővárosi irodáját felkeresők ott csak egy biztonsági őrt találtak, aki egy, a csődeljárásról tájékoztató nyilatkozatot ad át az oda érkezőknek.
Az Aranyközpontról július végén írtunk először, akkor számos ügyfelük már második hónapja nem kapta meg a megrendelt és kifizetett aranyát. Akkor Kenyeres Sándor üzletember, aki egy időben a társaságba befektetni kívánó üzleti csoport képviselőjének, majd operatív vezetőnek nevezte magát, azt mondta: az ügyfeleik nagyjából 5 százalékának nem tudtak időben teljesíteni, ám ez nem az ő hibájuk miatt történt így: „az ügyfelektől megkapott pénzen mi rendben megrendeltük az aranytömböt, ám egy partnerünk nem tudott időben szállítani”. Azt is állította, hogy az Aranyközpont új hitelszerződést kötött és új befektető is van a láthatáron, így augusztus első napjaira minden kötelezettségüket teljesítik.
Ez nem így történt, az ügyfelek azóta sem kapták meg sem az aranyat, sem a pénzüket. Többen ügyvédi felszólítást küldtek, volt, aki rendőrséghez és volt, aki ügyészséghez fordult. Ez utóbbinak lett is foganatja: a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség még július végén csalás bűntette miatt nyomozást rendelt el az ügyben ismeretlen tettes ellen; a nyomozást a VI. kerületi rendőrségnek kell lefolytatnia.
Forrás: www.index.hu